Već dugi niz godina, krajem mjeseca rujna, Hrvatsko katoličko sveučilište organizira hodočašće svojih djelatnika kao svojevrstan uvod u novu akademsku godinu. Niti ova godina nije bila iznimka te se tako u petak 20. rujna, trideset i pet nastavnika i djelatnika sveučilišta uputilo u posjet Požegi i Zlatnoj dolini, s ciljem upoznavanja tamošnjeg kraja i biskupije. Požeška biskupija osnovana je 1997. godine, a broji nešto više od 200 000 vjernika, pod moćnim zagovorom sv. Lovre, đakona i mučenika – zaštitnika biskupije.

Po dolasku u Požegu nastavnici i djelatnici Sveučilišta najprije su posjetili biskupski ordinarijat gdje su ih dočekali msgr. Želimir Žuljević, generalni vikar biskupije, vlč. Robert Kupčak, biskupski kancelar, vlč. Matej Siluković, biskupov tajnik, i vlč. Marijan Pavelić, predstojnik katehetskog ureda i povjerenik za pastoral mladih.

Nakon okrijepe posjetili su crkvu sv. Lovre. Srednjovjekovna crkva sv. Lovre u Požegi jedan je od najstarijih spomenika gotičke sakralne baštine koji je preživio stopedesetgodišnje vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji. O povijesti crkve i njenom umjetničkom značaju hodočasnicima je ispričao vlč. Marijan Pavelić, rektor crkve.

Obilazak je nastavljen posjetom Katedrali sv. Terezije Avilske, gdje je nastavnike i djelatnike dočekao požeški biskup u miru, mons. Antun Škvorčević. Govoreći o bogatoj povijesti Katedrale, biskup je hodočasnike upoznao i sa vjerskim životom Požeške biskupije. Uslijedio je posjet riznici katedrale, kripti sv. Ivana Pavla II. te posjet Dijecezanskom muzeju koji se sastoji od sakralne zbirke, zbirke moderne i suvremene umjetnosti, kao i bogate etnografske zbirke.

Sljedeća postaja hodočašća bilo je svetište Gospe Voćinske u Voćinu. Mjesto Voćin podno sjeverne strane Papuka nalazi se u zemljopisnom središtu Požeške biskupije između rijeke Save i Drave te je sa svojim svetištem Majke Božje postalo i njezino duhovno središte. Nakon što je upravitelj svetišta vlč. Ivan Ereiz predstavio crkvu i svetište, proslavljena je sveta misa koju je slavio rektor Željko Tanjić u koncelebraciji s prof. dr. sc. Odilonom Singbom i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem.

Druženje i prijateljsko ozračje hodočašća nastavljeno je posjetom vinariji Krauthaker u Kutjevu i degustacijom vina, koje je zaključeno zajedničkom večerom kojom je i zaključen prvi dan hodočašća. U subotu, 21. rujna, dan je započet posjetom Park šumi Jankovac koja se nalazi u sklopu Parka prirode Papuk. Uživajući u ljepotama prirode hodočasnici su imali prilike prošetati jankovačkim jezerima, posjetiti slap Skakavac i predahnuti uz kavu i domaće specijalitete koje park nudi u sklopu svog planinarskog doma.

Nakon završetka ovog rekreacijskog dijela hodočašća, nastavnici i djelatnici uputili su se u Svetište Gospe od suza u Pleternici gdje ih je dočekao domaći bogoslov te župe Luka Barišić i upoznao sa samim svetištem te su hodočašće završili zajedničkim euharistijskim slavljem.

Hrvatsko katoličko sveučilište