|
Detaljni izvedbeni plan
|
Akademska godina |
2020. / 2021. |
Semestar |
Zimski |
Studij |
Preddiplomski sveučilišni studij sestrinstva (izvanredni) |
Godina studija |
1. |
I. OSNOVNI PODACI O PREDMETU |
Naziv predmeta |
Dijetetika |
Kratica predmeta |
SP2-5 I |
Šifra predmeta |
171524 |
Status predmeta |
Obvezni |
ECTS bodovi |
3 |
Preduvjeti za upis predmeta |
Nema |
Ukupno opterećenje predmeta |
Vrsta nastave |
Ukupno sati |
Predavanja |
24 |
Seminari |
15 |
Vježbe |
15 |
Mjesto i vrijeme održavanja nastave |
HKS – prema objavljenom rasporedu |
II. NASTAVNO OSOBLJE |
Nositelj predmeta |
Ime i prezime |
Jasna Čerkez Habek |
Akademski stupanj/naziv |
doktorica znanosti |
Zvanje |
Izvanredni profesor |
Kontakt e-mail |
|
Telefon |
+385 (1) |
Konzultacije |
Prema objavljenom rasporedu |
Suradnici na predmetu |
Ime i prezime |
Domagoj Mosler |
Akademski stupanj/naziv |
doktor medicine |
Zvanje |
Asistent |
Kontakt e-mail |
|
Telefon |
+385 (1) |
Konzultacije |
Prema objavljenom rasporedu |
Suradnici na predmetu |
Ime i prezime |
Željka Belošić Halle |
Akademski stupanj/naziv |
doktorica znanosti |
Zvanje |
Docent |
Kontakt e-mail |
|
Telefon |
+385 (1) |
Konzultacije |
Prema objavljenom rasporedu |
III. DETALJNI PODACI O PREDMETU |
Jezik na kojem se nastava održava |
Hrvatski |
Opis predmeta |
Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi odnosno različitih populacijskih skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i izrade jelovnika.
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta |
- razlikovati i opisati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu;
- razlikovati, usporediti i procijeniti različite načine prehrane;
- prepoznati negativne utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja problema;
- razlikovati i opisati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te osobitosti prehrane operiranih bolesnika;
- izračunati energetske potrebe pojedinih populacijskih grupa;
- procijeniti i sastaviti jelovnik u skladu s fiziološkim potrebama pojedinca i grupe;
- upotrijebiti antropometrijske metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe;
- koristiti i osmisliti različite ankete prehrane te prikupljati podatke. |
Literatura |
Obvezna |
1. Živković R.: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb 2002.
2. Živković R.: Dijetoterapija, Naprijed, Medicinska biblioteka, Zagreb 1994.
3. Vučemilović LJ., Vujić Šisler LJ.: Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Sektor predškolski odjel 2007.
4. Matasović D.: Hrana, prehrana i zdravlje, FOVIS, Zagreb 1992. (odabrana poglavlja)
5. Sadler M. ur.: Encyclopedia of Human Nutrition, Academic Press Books, London 1998. (sinopsisi odabranih poglavlja)
6. Kaić-Rak A. i Antonić K.: Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, Zagreb 1990.
7. Kulier I.: Prehrambene tablice – kemijski sastav namirnica, Zagreb, Hrvatski farmer 1996.
8. Valić F i sur.: Zdravstvena ekologija, Zagreb 2000.
9. Turčić V.: HACCP i higijena namirnica, Zagreb, VT 2000.
10. Simić B.: Medicinska dijetetika, Medicinska knjiga, Zagreb 1977.
11. Dakić B.: Prehrana bolesnika, Zagreb, Hrvatski farmer 1995.
12. Kaić-Rak A.: Prehrana pučanstva u izvanrednim i ratnim uvjetima, Medicinski fakultet, Zagreb 1991.
13. Clark N.: Sportska prehrana, Robert Schwarz „Gopal” d.o.o. Zagreb, 2000.
|
Način ispitivanja i ocjenjivanja |
Polaže seDa |
Isključivo kontinuirano praćenje nastaveNe |
Ulazi u prosjekDa |
Preduvjeti za dobivanje potpisa i polaganje završnog ispita |
1. Redovito pohađanje nastave (prisutnost na najmanje 60% nastave)
2. Uredno izvršene vježbe i seminarske obaveze
3. Manja opterećenja aktivnom nastavom nadoknađuju se većim
opterećenjem ostalim obvezama prema uputama nastavnika.
|
Način polaganja ispita |
Kontinuirano vrednovanje studentskog rada kroz:
1. Nastavne aktivnosti: seminarski rad
2. Završni ispit (pismeni)
|
Način ocjenjivanja |
Kontinuiranim vrednovanjem studentskog rada dolazi se do
ukupne ocjene:
dovoljan (2) 50-64% bodova
dobar (3) 65-79% bodova
vrlo dobar (4) 80-89% bodova
izvrstan (5) 90% i više bodova
|
Detaljan prikaz ocjenjivanja unutar Europskoga sustava za prijenos bodova |
VRSTA AKTIVNOSTI |
ECTS bodovi - koeficijent opterećenja studenata |
UDIO OCJENE (%) |
Pohađanje nastave |
1.6 |
0 |
Samostalni rad |
0.2 |
0 |
Seminarski rad |
0.4 |
30 |
Ukupno tijekom nastave |
2.2 |
30 |
Završni ispit |
0.8 |
70 |
UKUPNO BODOVA (nastava+zav.ispit) |
3 |
100 |
|
Datumi kolokvija |
|
Datumi ispitnih rokova |
Prema objavljenom rasporedu |
IV. TJEDNI PLAN NASTAVE |
Predavanja |
Tjedan |
Tema |
1. |
Uvod u predmet, definicija dijetetike, povijest znanosti o prehrani |
2. |
Osnovni principi pravilne prehrane, pravilna prehrana u svijetu i kod nas te potrebe organizma za energijom i zaštitnim tvarima |
3. |
Digestija, apsorpcija i metabolizam masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala |
4. |
Uloga vode u organizmu |
5. |
Sastav namirnica i planiranje jelovnika |
6. |
Prehrana s obzirom na životnu dob, kategorije i zdravstveno stanje |
7. |
Javno-zdravstveni aspekti prehrambenih poremećaja |
8. |
Prehrambeni deficiti te bolesti izazvane nedovoljnom i nepravilnom prehranom |
9. |
Metode ocjene stanja uhranjenosti |
10. |
Mjere za ocjenu i unapređenje prehrane |
11. |
Prehrana u posebnim uvjetima |
12. |
Prehrana bolesnika s kardiovaskularnim bolestima |
13. |
Prehrana bolesnika sa šećernom bolesti |
14. |
Prehrana bolesnika s bolestima bubrega |
15. |
Prehrana bolesnika s gastrointestinalnim bolestima |