Detaljni izvedbeni plan

Akademska godina 2018. / 2019. Semestar Ljetni
Studij Diplomski sveučilišni studij sociologije, Diplomski sveučilišni studij komunikologije Godina
studija
1., 2.
Usmjerenje Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću, Upravljanje i javne politike

I. OSNOVNI PODACI O PREDMETU

Naziv predmeta Društveni aspekti hrane i prehrane
Kratica predmeta IZBP-124 Šifra predmeta 195129
Status predmeta Izborni ECTS bodovi 5
Preduvjeti za upis predmeta Nema
Ukupno opterećenje predmeta
Vrsta nastave Ukupno sati
Predavanja 30
Seminari 15
Mjesto i vrijeme održavanja nastave HKS – prema objavljenom rasporedu

II. NASTAVNO OSOBLJE

Nositelj predmeta
Ime i prezime Ivan Balabanić
Akademski stupanj Dr. sc. Zvanje Docent
Kontakt e-mail ivan.balabanic@unicath.hr Telefon +385 (1) 3706617
Konzultacije Prema objavljenom rasporedu
Suradnici na predmetu
Ime i prezime Tina Milavić
Akademski stupanj Dr. sc. Zvanje Poslijedoktorand
Kontakt e-mail tina.milavic@hotmail.com Telefon +385 (1)
Konzultacije Prema objavljenom rasporedu

III. DETALJNI PODACI O PREDMETU

Jezik na kojem se nastava održava Hrvatski
Opis
predmeta

Studenti će steći temeljna znanja o povezanosti hrane, prehrane i kvalitete života danas te društvenih i psiholoških utjecaja koji su povezani s načinima ishrane pojedinaca. Cilj predmeta je omogućiti studentima usvajanje potrebnih znanja (teorijskih i praktičnih) za prepoznavanje i analiziranje različitih poremećaja hranjenja, prehrambenih navika, te iste povezati s društvenim i kulturnim okruženjem u kojima pojedinci žive.

Očekivani ishodi
učenja na razini
predmeta
- Prepoznati društvene i psihološke utjecaje koji su povezani s prehrambenim navikama. - Prepoznati simptome poremećaja hranjenja te opisati društvene čimbenike koji utječu na njihov nastanak. - Opisati razliku suvremenog i tradicionalne prehrane. - Opisati različite kulinarske kulture. - Razlikovati tradicionalni i moderni pristup hranjenju te prepoznati društvene uvjete koji su doveli do razlika u prehrani. - Prepoznati važnost profesije nutricionista u suvremenom društvu.
Literatura
Obvezna

Mennell S, Murcott A, Otterloo AH van: Prehrana i kultura: sociologija hrane, Naklada Jesenski i Turk, HSD, Zagreb 1998.

Dopunska

Kažinić Kreho L: Prehrana 21. stoljeća, Profil, 2009.; Anderson EN: Everyone Eats: Understanding Food and Culture, New York: University Press, 2005.; Korthals M: Hrana kao spona između prirode, tijela i društva, Filozofska istraživanja, vol.22, br.1(84), str.55-68, 2002.; Ritzer G: Mekdonaldizacija društva. Istraživanje mijenjajućeg karaktera suvremenog društvenog života, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 1999.

Način ispitivanja i ocjenjivanja
Polaže seDa Isključivo kontinuirano praćenje nastaveNe Ulazi u prosjekDa
Preduvjeti za dobivanje
potpisa i polaganje
završnog ispita

1. Redovito pohađanje nastave (prisutnost na najmanje 70% nastave)
2. Stjecanje minimalno 35 bodova (od ukupno 100) tijekom nastave (kolokviji, izvještaji s vježbi, seminarski radovi)

Način polaganja ispita

1. Kontinuirano vrednovanje studentskog rada kroz nastavne aktivnosti (kolokviji, izvještaji s vježbi, seminarski radovi)
2. Završni pismeni ispit (minimum za prolaz na pismenom ispitu je 50% točne riješenosti)

Način ocjenjivanja

Način stjecanja bodova:
1. Nastavne aktivnosti – 70% ocjene
a) kolokviji – 50%
b) vježbe i seminari – 20%
2. Završni ispit – 30% ocjene
Brojčana ljestvica ocjenjivanja studentskog rada:
izvrstan (5) – 90 do 100% bodova
vrlo dobar (4) – 80 do 89,9% bodova
dobar (3) – 65 do 79,9% bodova
dovoljan (2) – 50 do 64,9% bodova
nedovoljan (1) – 0 do 49,9% bodova

Detaljan prikaz ocjenjivanja unutar Europskoga sustava za prijenos bodova
VRSTA AKTIVNOSTI ECTS bodovi - koeficijent
opterećenja studenata
UDIO
OCJENE

(%)
Pohađanje nastave 1.2 0
Kolokvij-međuispit 0.95 25
Kolokvij-međuispit 0.95 25
Seminarski rad 0.76 20
Ukupno tijekom nastave 3.86 70
Završni ispit 1.14 30
UKUPNO BODOVA (nastava+zav.ispit) 5 100
Datumi kolokvija 9. i 15. termin nastave
Datumi ispitnih rokova Prema objavljenom rasporedu

IV. TJEDNI PLAN NASTAVE

Predavanja
Tjedan Tema
1. Sociologija prehrane kao znanstvena disciplina.
2. Razvoj nutricionizma, profesija nutricionist u suvremenom društvu.
3. Društveni utjecaji na različite kulinarske kulture.
4. Vjerovanja o hrani i prehrani, hrana kao lijek.
5. Dominantni načini prehrane: tradicionalni i moderni, društveni utjecaj na način prehrane.
6. Prehrana i kvaliteta života, društvene nejednakosti u kvaliteti prehrane.
7. Povezanost hrane, prehrane i zdravlja pojedinaca i društvenih skupina.
8. (Pre)hrana i društvena nejednakost.
9. Kolokvij.
10. Slika tijela, (ne)zadovoljstvo tijelom.
11. Dijete, povezanost dijete i moderne kulture.
12. Poremećaji hranjenja, društveni utjecaj na različite poremećaje hranjenja.
13. Stil života i konzumiranje hrane.
14. Promicanje zdravih prehrambenih navika u suvremenom društvu.
15. Kolokvij.
Seminari
Tjedan Tema
1. Uvod u seminarski rad.
2. Izlaganje seminarskih radova.
3. Izlaganje seminarskih radova.
4. Izlaganje seminarskih radova.
5. Izlaganje seminarskih radova.
6. Izlaganje seminarskih radova.
7. Izlaganje seminarskih radova.
8. Izlaganje seminarskih radova.
9. Izlaganje seminarskih radova.
10. Izlaganje seminarskih radova.
11. Izlaganje seminarskih radova.
12. Izlaganje seminarskih radova.
13. Izlaganje seminarskih radova.
14. Izlaganje seminarskih radova.
15. Izlaganje seminarskih radova.