Društvo „Naša djeca“ iz Blata na otoku Korčuli, u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) iz Zagreba te Osnovnom školom Blato, organiziralo je niz predavanja o temi medija i digitalnoga doba. Predavanja je održao doc. dr. sc. Ivan Uldrijan sa Sveučilišnoga odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, ujedno i predavač u projektima DKMK-a.


U ponedjeljak 23. rujna 2024. u Domu kulture u Blatu održano je predavanje za širu javnost pod nazivom „Roditelji, djeca i digitalno doba“, dok su u utorak 24. rujna 2024., za učenike četvrtih i sedmih razreda održana predavanja „Sigurno i odgovorno u digitalnom svijetu“. Odrasli su upoznati s načinima na koji tehnologija utječe na djecu te su im pruženi praktični savjeti o tome kako osigurati sigurno i zdravo korištenje digitalnih medija kod najmlađih. Kroz raspravu su istaknute pozitivne i negativne strane novih medija, kao i koraci koje odrasli mogu poduzeti kako bi djeci omogućili sigurno digitalno okruženje.


Učenicima Osnovne škole Blato, docent Uldrijan govorio je o opasnostima koje se kriju na internetu pritom naglasivši važnost odgovornoga korištenja digitalnih medija. Također je istaknuo nužnost razvijanja povjerenja između djece i roditelja, s posebnim naglaskom na prijavljivanje neželjenih i opasnih sadržaja odraslima. Predavanja su realizirana uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz provedbu projekta „Dva škoja za dičiji osmjeh“. Osim triju održanih predavanja docent Uldrijan gostovao je u ponedjeljak 23. rujna i na Radiju M Vela Luka u emisiji „Sve je lako kad si mlad“, gdje je također progovorio o aktualnim izazovima koje digitalni mediji donose roditeljima i njihovoj djeci.

Tekst i foto: Društvo Naša djeca – Blato

Hrvatsko katoličko sveučilište