Naše Sveučilište bogatije je za još jednog doktora znanosti – Damir Mravunac sa Sveučilišnog odjela za sociologiju u ponedjeljak 2. rujna 2024. obranio je doktorsku disertaciju “Studija slučaja rada nedjeljom u Hrvatskoj kroz analizu internetskih portala”!

U svojem radu kolega Mravunac sociološki je problematizirao temu rada nedjeljom u Hrvatskoj na primjeru istraživanja internetskih portala tijekom recentnog pokušaja njegove zakonske regulacije u trgovačkom sektoru pomoću koncepcije valova kao kronološkog opisa strukturalnih nastojanja rješavanja tog pitanja, a kroz koje se uočava polariziranje interesa i argumenata različitih aktera, prvenstveno predstavnika poduzetničkog sektora te predstavnika civilnog, sindikalnog i crkvenog kruga u hrvatskom društvu. Teorijski okvir naslonjen je na teoriju umreženog društva i tipologiju identiteta, koncept društvene drame i društvene krize, sukobljenost poduzetničkog i političkog kapitalizma uz koncept radikalnog egalitarizma, pristupe modernizaciji u hrvatskom društvu te perspektivu nedjeljnog kapitalizma.

Analiza je pokazala da akteri koriste složene strategije i pozicije djelovanja u virtualnom prostoru koje karakteriziraju različite tipologije identiteta te antagonizirane argumentacije i interesi. U doktorskom radu naglašena je važnost kvalitativnog pristupa fenomenu rada nedjeljom u hipertekstnom prostoru internetskih portala kao suvremenoj areni u kojoj se kreira društvena zbilja i javno mnijenje, a temi se pristupilo kroz opću sociološku perspektivu komplementarnu s interdisciplinarnim znanostima čime se uvažila njezina složenost i širina. Ujedno se provedbom istraživanja u realnom vremenu tijekom posljednje zakonske regulacije rada nedjeljom u trgovačkom sektoru omogućilo sagledavanje njezinih odraza na suvremeno hrvatsko društvo.

Hrvatsko katoličko sveučilište