Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Paradise

PARADISE je ambiciozan istraživački projekt u personaliziranoj medicini. U Europi milijuni ljudi boluju od autoimune bolesti, to je treći najveći uzrok morbiditeta i mortaliteta, nakon raka i bolesti srca, u industrijaliziranim zemljama. Autoimuna bolest pogađa 10% odraslih osoba, od kojih su većina žene, a dva od pet najboljih lijekova s najvećom cijenom na globalnoj razini koriste se za održavanje tih ponavljajućih stanja u remisiji. Ovi lijekovi potiskuju imunološki sustav, ostavljajući pacijenta izloženim povećanom riziku od infekcije i raka. Opći zahtjevi za takvim tretmanima i njihove nuspojave istaknuti su kao ključni cilj za istraživanje grupa pacijenata konzorcija PARADISE. Cilj je razviti personalizirani alat za predviđanje koji točno definira pacijentov rizik od recidiva bolesti tako da se doze lijekova mogu prilagoditi i, u nekim slučajevima, sigurno zaustaviti. Sistemski vaskulitis koristi se kao tipična autoimuna bolest, spajajući kliničke podatke, podatke o dobrobiti dobivene iz biomarkera i pametnih telefona. PARADISE će kombinirati i analizirati heterogene podatke iz više izvora, stvoriti model predviđanja i implementirati ga kao alat za liječnike za informiranje o njezi vaskulitisa povezanoj s ANCA-om, spreman za buduća klinička ispitivanja. Takve aplikacije umjetne inteligencije (AI) dolaze pod intenzivan nadzor EU-a, tako da će se razviti “obavijest o transparentnosti umjetne inteligencije”, koja će kliničke rezultate alata PARADISE učiniti eksplicitnim i objašnjivim.

Osnovni podaci:

  • Naziv projekta: PersonAlisation of RelApse risk in autoimmune DISEase
  • Skraćenica: PARADISE
  • Naziv poziva: ERA PerMed
  • Program: Research projects on personalised medicine – “Prevention in personalised medicine”
  • Partneri: Trinity College Dublin, Ireland, KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Sweden, University of Freiburg, Germany, Firalis S.A., France, The European Institute for Innovation through Health Data AISBL, Belgium, Vasculitis Ireland Awareness, Ireland, Bellvitge Biomedical Research Institute, Spain, Digit-HeaL at Catholic University of Croatia, Croatia
  • Ukupna vrijednost projekta: 2.063.476,00 eura
  • Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU: 2.063.476,00 eura, od čega je Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao partneru pripalo 72.000,00 eura.
  • Početak izvedbe projekta: travanj 2023. godine
  • Kraj izvedbe projekta: travanj 2026. godine
  • Izvor financiranja: EU Horizon Europe – ERA PerMed
  • Voditelj projekta: Trinity College Dublin, Irska, prof. Mark Little
  • Voditelj projekta ispred Hrvatskog katoličkog sveučilišta: doc. dr. sc. Anto Čartolovni
Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište