Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

HappyMums

Osnovni podaci: HappyMums je projekt osmišljen kako bi poboljšao naše razumijevanje bioloških mehanizama koji su u osnovi razvoja simptoma depresije u trudnoći. Spajanjem jedinstvenih ljudskih uzoraka placente, korionskih resica i amnionske tekućine te životinjskih modela, HappyMums projekt će poboljšati razumijevanje neurobioloških mehanizama na koje utječu simptomi depresije u trudnoći, a koji dovode do promjena u fetalnom okruženju. Nova saznanja omogućiti će prepoznavanje ciljeva za razvoj novih lijekova, za prenamjenu postojećih lijekova ili za razvoj nefarmakoloških intervencija. HappyMums će također razviti digitalnu platformu na kojoj se mogu prikupljati podaci temeljeni na AI alatima, zajedno s biološkim, kliničkim, medicinskim podacima, te podacima o okolišu i načinu života. To će omogućiti rani pregled simptoma depresije, brzu dijagnozu, te personalizirane tretmane. Sveukupno, HappyMums neće samo povećati znanje u području mentalnih poremećaja u trudnoći, već će poboljšati i dobrobit žena, pružajući beneficije i potomstvu, a time i društvu u cjelini.

Naziv projekta: Understanding, predicting, and treating depression in pregnancy to improve mothers and offspring mental health outcomes (Odrednice, ishodi i međuodnos mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja)

Skraćenica: HappyMums

Naziv poziva: HORIZON-HLTH-2021-STAYHLTH-01

Program: Horizon Europe Framework program (HORIZON)

Partneri: Erasmus Universitair medisch centrum Rotterdam (Netherlands), Ospedale San Raffaele SRL (Italy), Universitat de Barcelona (Spain), Hrvatsko katoličko sveučilište (Croatia), Aarhus Universitet (Denmark), AB.ACUS SRL (Italy), Helsingin Yliopisto (Finland), Charite-Universitaetsmedizin Berlin (Germany), Societa Marce Italiana per la Salute Mentale Perinatale (Italy), Universiteit Van Amsterdam (Netherlands), Wageningen University (Netherlands), King’s College London (UK), Universitat Zurich (Switzerland), Trustees of Columbia Universityin the City of New York (USA), SWPS Uniwersytet Humanistycznospoleczny (Poland), Tommy’s (UK)

Ukupna vrijednost projekta: 8.925.244,75 eura

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU: 8.925.244,75 eura, od čega je Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao partneru pripalo 323.250,00 eura.

Početak izvedbe projekta: studeni 2022. godine

Kraj izvedbe projekta: listopad 2026. godine

Izvor financiranja: Obzor Europa – Europska komisija, EU Horizon Europe

Voditelj projekta: Universita degli studi di Milano, Italy, dr. Annamaria Cattaneo

Voditeljica projekta ispred Hrvatskog katoličkog sveučilišta:
izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych.

Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište