Anamaria Malešević, asistentica u Laboratoriju za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu (Digit-HeaL),  10. srpnja obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom Digitalno zdravstvo u Hrvatskoj: očekivanja, izazovi i implementacija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Doktorski rad pisan je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Čartolovnog s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i izv. prof. dr. sc. Ivana Balabanića s Instituta za migracije i narodnosti.

Doktorska disertacija sistematično prikazuje dosadašnje teorijske spoznaje kao i međunarodne, europske i nacionalne strategije. Digitalno zdravstvo proučava se specifično u perspektivi hrvatskog zdravstva, opisujući povezane društvene i institucionalne faktore. U radu je korištena mješovita metodologija, kombinirajući kvalitativno i kvantitativno istraživanje, služeći se kreativnim istraživačkim tehnikama. Kvalitativno istraživanje uključivalo je ključne dionike hrvatskog zdravstvenog sustava (n=75) s kojima su provedeni intervjui, dok su studenti medicine (n=775) bili uključeni u anketno istraživanje.  Uključivanje različitih dionika, postojećih i budućih aktera zdravstvenog sustava doprinosi podrobnom oslikavanju problematike implementacije digitalnih tehnologija u sektoru zdravstva u hrvatskom društvu.

Povjerenstvo u sastavu doc. dr. sc. Ivane Brstilo Lovrić, doc. dr. sc. Josipa Ježovite i prof. dr. sc. Krunoslava Nikodema ocijenilo je doktorsku disertaciju ukupnom ocjenom summa cumme laude.

Anamaria Malešević kao doktorandica Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) doktorski studij Sociologija: vrijednosti, identitet i društvene promjene u hrvatskome društvu upisala je u akademskoj godini 2020./2021. Rad je nastao u sklopu uspostavnog projekta HRZZ-a (UIP-2019-04)(Novi) etički i društveni izazovi digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi – Digit-HeaL.

Hrvatsko katoličko sveučilište