Istraživanje provedeno među roditeljima djece s teškoćama u razvoju pokazalo je kako 60% djece s teškoćama u razvoju ima problem s nedostupnošću stručnih službi, a 35% ih ne prima financijsku podršku države ili lokalne uprave.

U istraživanju provedenom u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji sudjelovalo je ukupno 954 roditelja, od čega 572 iz Hrvatske. Najčešća dijagnoza među djecom ispitanika bila je poremećaj iz autističnog spektra. Istraživanjem je ispitivana razina podrške, najčešći problemi i potrebe roditelja.

Većina roditelja izjasnila se da ne sudjeluje u udrugama za potporu obitelji. Kao izvor informacija o stanju djeteta najčešće su koristili stručnjake koji rade s djetetom, a zatim Internet (53%). Nedostupnost stručnih službi zbog manjka stručnog osoblja u njihovom mjestu ili dugih lista čekanja opisalo je 60% roditelja.

Rezultati pokazuju da 35% djece ne prima nikakvu pomoć države ili lokalne uprave, što je problematično jer većina ispitanika navela da su morali prestati raditi zbog stanja djeteta i da im je djetetovo stanje izazvalo financijske poteškoće.

Kao svoju najveću potrebu, roditelji su naveli osiguranje većih prava za osobe s teškoćama u razvoju, potrebu za poboljšanjem zdravstvenih usluga i potrebu za većim brojem ustanova/centara za rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta SynergyEd kojeg financira europski program Erasmus+. U projektu sudjeluju Hrvatsko katoličko sveučilište, Makedonska organizacija za primijenjenu psihologiju u Skopju i Institut za medicinska istraživanja u Beogradu.

Rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti kao temelj za razvoj novih programa podrške koje će bolje odgovarati potrebama obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Pristup cjelovitom znanstvenom članku u otvorenom pristupu na engleskom jeziku nalazi se na poveznici

Voditeljica istraživanja u Hrvatskoj:
prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med. 
Centar za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljenu na dokazima
Hrvatsko katoličko sveučilište
e-pošta: livia.puljak@unicath.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište