Zbornik Život i djelo kardinala Franje Kuharića predstavljen je u ponedjeljak, 17. lipnja 2024. godine, u punoj dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije (Kaptol 29a, Zagreb).
Svečani događaj predstavljanja ovoga zbornika radova s interdisciplinarnoga simpozija Život i djelo kardinala Franje Kuharića održanoga 1. i 2. srpnja 2022. godine, urednika Tončija Matulića, Ane Biočić i Branka Murića, otvorio je i pjesmom uveličao Zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.


Program je vodila Maja Petranović, zamjenica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti, a na samome je početku pozdravnu riječ prepustila mons. dr. Draženu Kutleši, nadbiskupu zagrebačkom i Velikom kancelaru Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mons. Kutleša je, među ostalim, poručio da istraživati život i djelo kardinala Kuharića ne znači samo upoznati njegov život i osobu nego sagledati njegovim očima cijelo jedno povijesno razdoblje značajnih crkvenih i društvenih gibanja u Hrvatskoj, ali i šire. Rekao je kako njegov život i djelovanje svjedoče o nepokolebljivoj vjeri, hrabrosti i predanosti uzvišenim idealima. Osvrnuvši se na kardinala Franju Kuharića kao čovjeka koji se usudio željeti velike stvari, mons. Kutleša je poručio: „Kardinal Kuharić nas je svojim životom učio da ne trebamo biti skromni u svojim molitvama i nadama, nego da se usudimo težiti velikim stvarima. Neka i nas po njegovu uzoru vodi veliki cilj. Usudimo se i mi večeras zaželjeti tri velike želje i tri velike stvari: da slobodna Hrvatska ostane vjerna Božjim zakonima, da Sveti Otac posjeti našu domovinu i proglasi blaženog Alojzija Stepinca svetim, a našega kardinala Kuharića blaženim.“

Pozdravni govor također je uputio prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Navodeći okolnosti organizacije simpozija Život i djelo kardinala Franje Kuharića te zahvalivši svima koji su sudjelovali na putu nastanka i predstavljanja njegova zbornika, prof. Šimunović je naglasio: „Kardinal Kuharić bio je veliki pastir Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Hrvata. Susreti s njime, njegove riječi izgovorene u zagrebačkoj prvostolnici, mnogim bazilikama, crkvama, kapelama, na hodočašćima i u medijima, ostaju trajno bogatstvo koje nikada ne gubi na svojoj vrijednosti.“

Zbornik su zatim predstavili njegovi recenzenti, prof. dr. sc. Josip Oslić, prof. dr. sc. Željko Tanjić te izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić. Osvrnuvši se na izreku poznatoga engleskog filozofa Francisa Bacona i njegovu postavku na koju svodi svu svoju filozofiju znanosti, „Znanje je moć“, prof. dr. sc. Josip Oslić navodi: „Jednako tako za kardinala Kuharića može se reći da se njegov cjelokupni život i djelo mogu sažeti i reći u svega nekoliko riječi, odnosno mogu se svesti na takozvanu ‘Kuharićevu postavku’ koja bi glasila: ‘Vjera je moć’.“ Istaknuo je kako se iz svih pojedinih radova predstavljenoga zbornika nedvojbeno može iščitati tvrdnja kako je kardinal Kuharić bio središnja figura pokoncilske Crkve u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. „Bio je ne samo svjedok vremena već i aktivni sudionik ključnih događaja novije hrvatske povijesti koji je u bitnom usmjerio život i djelovanje Crkve u hrvatskom narodu“, navodi prof. Oslić.


Prof. dr. sc. Željko Tanjić u svome je govoru među ostalim rekao kako je kardinal Franjo Kuharić bio „čovjek i biskup kojemu je u srcu, umu i djelovanju na prvome mjestu bilo služenje jedinstvu Crkve i na Evanđelju temeljeno njeno djelovanje u konkretnim povijesnim okolnostima u hrvatskom narodu i njegovoj bremenitoj povijesti druge polovice 20. stoljeća, postkoncilskoj obnovi i procesu stvaranja neovisne hrvatske države. Snagu i postojanost u takvom djelovanju crpio je vjeran tradiciji i učiteljstvu, u snažnoj duhovnosti prožetoj posebno pobožnošću prema Presvetoj Bogorodici, Isusovoj Majci, i odanosti životu i mučeničkoj smrti svoga zareditelja i prethodnika – bl. Kardinala Alojzija Stepinca.“ Dodao je prof. Tanjić kako je Kuharićev „pogled pastira prožet dubokom ljubavlju prema Bogu, Crkvi i vlastitom narodu, svjestan poslanja i službe koja mu je povjerena, koju nije tražio, koju je živio ponizno noseći često križ nerazumijevanja“.


Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić osvrnuo se na povijesni, odnosno historiografski aspekt Kuharićeva lika i djela. Naglasio je kako je Kardinal bio iznimno važna crkvena, ali i svjetovna osoba živeći u različitim političkim, gospodarskim i društvenim okvirima. Rekao je kako zbornik Život i djelo kardinala Franje Kuharića predstavlja značajan doprinos hrvatskoj historiografiji zbog raznolikosti tematskih pristupa iza kojih su značajna istraživanja, a pokazuju nam čitav niz novih spoznaja na činjeničnoj razini o liku i djelu Kardinala. Također, naglasio je kako autori otvaraju pregršt novih tema te na taj način potiču buduća istraživanja. „Zbornik će predstavljati nezaobilaznu polaznu točku u svim budućim istraživanjima koja se neće baviti isključivo likom i djelom kardinala Kuharića, već društvenom, socijalnom, crkvenom te, u konačnici, političkom poviješću druge polovice 20. stoljeća“, naglasio je izv. prof. Anić.


Riječ zahvale na samome kraju predstavljanja uputio je dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, izrazivši veliku radost zbog mogućnosti sudjelovanja u izdanju zbornika Život i djelo kardinala Franje Kuharića, a Kardinala je istaknuo kao jednu od najvažnijih osoba u povijesti djelovanja Kršćanske sadašnjosti. Pohvalio je urednike predstavljenoga zbornika koji su, zajedno s recenzentima, odradili „znalački i stručno svoj posao, koji je bio sve samo ne redovit i uobičajen“. Konačno, završio je riječima o kardinalu Kuhariću: „Primjer njegova života zasigurno može biti poziv, upućen svima nama, da molimo za takve autoritete, kojih današnji čovjek više nema u sferama društvenoga i političkoga života. Za autoritete čija je snaga u Božjoj blizini, pravednosti i ljubavi.“

Tekst i fotografije: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Hrvatsko katoličko sveučilište