U klaustru samostana sv. Frane na Rivi u Splitu, u subotu 1. lipnja 2024. održana je prva svečana dodjela povijesne Nagrade za promicanje socijalnog nauka Crkve koja nosi ime po karizmatičnom hrvatskom svećeniku, teologu i profesoru fra Špiru Marasoviću.

U kategoriji pojedinca za posebne zasluge u promoviranju socijalnog nauka Crkve nagrada je dodijeljena našoj doc. dr. sc. Ivani Brstilo Lovrić sa Sveučilišnog odjela za sociologiju temeljem dugogodišnjeg volonterskog angažmana i znanstvenog rada u kojima spaja zauzetost za suvremene društvene probleme i marginalizirane skupine u društvu.

U kategoriji najboljeg eseja na temu socijalnog nauka Crkve dobitnica je Paula Zujić, magistra sociologije s našega sveučilište, ujedno i polaznica doktorskog studija Sociologija – identitet, vrijednosti i društvene promjene na HKS-u. Tema njezinog eseja bila je„Usamljenost: moralni imperativ za Crkvu i društvo“ kroz koji se dotakla i misli fra Špira, a koji će ujedno biti objavljen u znanstvenom časopisu Crkva u svijetu.

FOTO: IKA

FOTO: IKA

Nagradu za promicanje socijalnog nauka Crkve „fra Špiro Marasović“ osmislila je i organizirala Udruga Docat centar Split u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, znanstvenim časopisom Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Crkva u svijetu te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije u dvije kategorije.

Nagrade su dodijelili gvardijan samostana sv. Frane na Rivi i vikar provincije fra Martin Jaković, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić i Bruno Petrušić iz Udruge Docat centar Split. Svojim su pjevanjem ovaj događaj obogatili i uljepšali crkveni kantači iz Kaštel Kambelovca pod ravnanjem maestra Mirka Jankova. Događaju je prisustvovala i obitelj pokojnog fra Špira Marasovića. “Ova je nagrada sjeme zasijano u dobru zemlju koje će, u svoje vrijeme, donijeti obilan plod”, poručio je okupljenima Bruno Petrušić.

Čestitamo nagrađenima te želimo ovoj nagradi da dugo zaživi prenoseći i na buduće generacije ideje i prakse socijalnog nauka Crkve za koje se strastveno zalagao fra Špiro Marasović kroz svoj svećenički i znanstveni rad, a koje su uvelike potrebne suvremenom hrvatskom društvu.

Hrvatsko katoličko sveučilište