U ponedjeljak 3. lipnja 2024. u dvorani “Bl. Alojzije kard. Stepinac” dodijeljene su rektorove nagrade studentima za akademsku godinu 2022./2023. i proglašeni su pobjednici X. fotografskog natječaja Ljepote i ranjivost prirode

Susret je molitvom započeo Sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić nakon čega se okupljenim studentima, nastavnicima, djelatnicima i obiteljima studenata obratio rektor Tanjić, izrazivši ponos što je još jedna generacija studenata pokazala toliki entuzijazam, želju za stjecanjem znanja, težnju izvrsnosti na svim poljima u kojima rade i za radom u znanosti.

Rektorovu nagradu za izvrsnost tijekom prijediplomskog sveučilišnog studija je Ivona Škrinjar, prvostupnica sestrinstva. Za izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija Rektorovu nagradu dobila je Lara Fiolić, sveučilišna magistra psihologije. Za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta Rektorovu nagradu dobila je Manda Hadrović, studentica sveučilišnog diplomskog studija Komunikologija, a Rektorovu nagradu za studentski istraživački rad primile su studentice treće godine sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina Dušica Kasun, Matea Maričić i Ana Filipan. Rektorovu nagradu za doprinos razvoju sveučilišne zajednice primili su Dominik Iveković, Emma Konjević i Kristijan Pilčik, sveučilišnog diplomskog studija Psihologija.

Ove godine po prvi puta su dodijeljene rektorove nagrada za sportska postignuća – nagradu je osvojio Sveučilišni teniski dvojac koji čini Vicko Ćudina, student Sveučilišnog odjela za psihologiju, i Stjepan Majcan, student Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Drugi dio programa bio je posvećen desetom izdanju fotografskog natječaja Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji od 2014. promovira studentsku kreativnost uz podršku vlč. dr. sc. Mladena Horvata župnika i župljana Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Zahvaljujući njihovom pokroviteljstvu, i ove godine su osigurane novčane nagrade za tri najbolje fotografije, kao i za organizaciju izložbe. Okupljenima je  o početcima natječaja i njegovom razvoju govorio doc. dr. sc. Krunoslav Novak, inicijator i idejni začetnik ovog projekta. 

Tema ovogodišnjeg natječaja, Ljepote i ranjivost prirode, omogućila je studentima da istraže i zabilježe dinamičnu interakciju između čovjeka i prirode, a cilj ovogodišnjeg natječaja bio je istaknuti kako čovjek percipira i usklađuje svoj život s prirodom te naglasiti važnost očuvanja njezine nezamjenjive vrijednosti. Ukupno 64 autora poslalo je 161 fotografiju s ciljem istaknuti kako čovjek percipira i usklađuje svoj život s prirodom, pridonoseći podizanju svijesti o važnosti njezina očuvanja, a fotografije je vrednovalo povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Krunoslav Novak, kao predsjednik Povjerenstva te članovi dr. sc. Tomislav Anić, dr. sc. Roko Mišetić, dr. sc. Toni Ćosić, dr. sc. Ivan Uldrijan, Kristina Mašić, mag. phil., i Matea Vidulić, mag. comm.

Prije proglašenja pobjednika, članovima prošlih Povjerenstava dodijeljene su zahvalnice za rad: prof. dr. sc. Luki Šeši, za sudjelovanje u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2023.; mr. sc. Tomislavu Muratiju, za sudjelovanje u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2022.; izv. prof. dr. sc. Ireni Sever Globan i fotografu Nikoli Biliću, koji su sudjelovali u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2022. te na inicijativi za pokretanje fotografskog natječaja 2014., organizaciji i doprinosu fotografskome natječaju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku.

Treću nagradu u novčanom iznosu od 100 eura osvojila je fotografija studentice treće godine prijediplomskoga studija Komunikologija Marije Golub naslovljena Zaron u Crvenom moru koju je autorica opisala sljedećim riječima: Fotografija prikazuje jedan od zarona u Crveno more, koje se još naziva rajem na zemlji za ronioce. Mjesto na kojemu je flora i fauna najbogatija. Iako ova fotografija prikazuje ljepotu morskoga dna, prikazuje i čovjeka koji ima mogućnosti vidjeti taj svijet, ali jednako tako i svojim neprimjerenim ponašanjem uništiti ga. Ova fotografija je podsjetnik na ljepote koje su nam dane prirodom. Svjesni smo problema onečišćenja voda, a ovo je samo prikaz kakvu prirodnu ljepotu čovjek može izgubiti.

Drugu nagradu u novčanom iznosu od 150 eura osvojila je fotografija Dodir ljepote ranjivosti. studentice druge godine diplomskog studija Sestrinstvo Nives Knechtl uz kratki opis: Ova fotografija prikazuje kontrast između snage čovjeka i ranjivosti prirode. Ruka koja čvrsto prianja uz stijene simbolizira ljudsku vezu s okolinom i potrebu za stabilnošću u nestabilnom okruženju.

Prvu nagradu u novčanom iznosu od 200 eura osvojila je fotografija Trenutak zarobljen u vječnosti čija je autorica Hana El Aklouk, studentica druge godine diplomskog studija Psihologija, a opisana je ovako: Kap po kap s lista nježno se oslanja na čovjekov dlan. U tom trenutku svjetlost i sjena plešu zajedno, stvarajući pritom harmoniju između ljudskog dodira i prirodnog čuda, prolaznosti trenutka i vječnosti prirode što nas podsjeća na duboku povezanost između čovjeka i prirode.

Svečanost je pjesmom uljepšao Sveučilišni pjevački zbor Chorus Unicath, a programom je moderirala Veronika Novoselac, mag. hist. et mag. comm., asistentica na Sveučilišnom odjelu za povijest. Nakon završetka programa doc. dr. sc. Krunoslav Novak na prvom katu Sveučilišta otvorio je izložbu dvadeset najboljih fotografija, prema ocjeni povjerenstva, ovogodišnjeg natječaja uz pobjedničke fotografije iz prethodnih devet godina.

Hrvatsko katoličko sveučilište