Hrvatsko katoličko sveučilište na temelju članka 17., 111. i 115. Statuta i Odluke Senata (KLASA: 641-03/21-02/02, URBROJ: 498-03-01-01-24-1) objavljuje interni

Natječaj za provedbu višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata
Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji će započeti s realizacijom u 2025. godini

Natječajem za provedbu višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata koji će započeti s realizacijom u 2025. godini, Hrvatsko katoličko sveučilište (dalje u tekstu: Sveučilište) nastavlja s financiranjem znanstveno – istraživačkih projekata (dalje u tekstu: znanstveni projekt/i ili projekt/i) s temama od strateške važnosti, kako za katolički identitet Sveučilišta kao ustanove i njegov znanstveni razvoj, tako i za hrvatsko društvo u cjelini.
U cilju razvoja znanstvenika koji imaju određeno usmjerenje u nekom znanstveno-istraživačkom području, slobode znanstvenog djelovanja i raznolikosti tema, tema Natječaja nije zadana, teme su otvorene i slobodan su izbor predlagatelja.

Uz izravno poticanje izvrsnih znanstvenih istraživanja objavom ovog Natječaja Sveučilište želi:
– Osnažiti praksu izvođenja višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata na Sveučilištu kao najprikladnijeg načina provođenja istraživanja i financiranja;
– Uspostaviti postupke vrednovanja, provođenja istraživanja i financiranja višegodišnjih i jednogodišnji znanstvenih projekata na Sveučilištu;
– Omogućiti mladim znanstvenicima na Sveučilištu stjecanje iskustava u pripremi projektnih prijava i provođenju istraživanja u okviru samog znanstvenog projekta;
– Omogućiti znanstvenicima na Sveučilištu stjecanje iskustava u pripremi projektnih prijava i aktivnosti za opsežnija, višegodišnja istraživanja.

I.

U okviru Natječaja prihvatljive su projektne prijave koje predlažu istraživanje bilo kojeg vida dotičnog znanstvenog područja za višegodišnje znanstvene projekte koji će početi sa svojom realizacijom u 2025. godini i jednogodišnje znanstvene projekte koji će se realizirati u 2025. godini. Sveučilište će u svibnju 2025. godine provesti Natječaj za realizaciju jednogodišnjih znanstvenih projekata u 2026. godini.

II.

Na Natječaj se mogu prijaviti zaposlenici Sveučilišta u znanstveno-nastavnom i umjetničko-nastavnom radnom mjestu, zaposleni suradnici na suradničkom radnom mjestu višeg asistenta, zaposleni stručnjaci na stručnom radnom mjestu ili skupine navedenih nastavnika, suradnika i stručnjaka.
Suradnici na znanstvenom projektu mogu biti zaposlenici Sveučilišta na znanstveno-nastavnom radnom mjestu, suradničkom radnom mjestu te zaposlenici drugih visokoškolskih i znanstvenih ustanova na znanstveno- nastavnom i umjetničko-nastavnom radnom mjestu.
Suradnici na znanstvenom projektu mogu biti i studenti Sveučilišta, čime se posebno potiče i uključivanje studenata u znanstveno-istraživački rad na projektima.

III.

Svi znanstveni projekti se prijavljuju u dva kruga. U prvom krugu predlagatelji znanstvenih projekata će do 21. lipnja 2024. godine dostaviti kratke prijave (sažetke istraživanja) na temelju Obrasca priloženog ovom Natječaju (Prilog 1). Odbor za znanost će u roku dva tjedna od zadnjeg dana roka predviđenog za dostavljanje prijava izvršiti administrativnu provjeru pristiglih prijava i utvrditi jesu li u skladu s formalnim uvjetima iz Natječaja i strategijom znanstvene djelatnosti Sveučilišta. Nakon navedene provjere, predlagatelji projekata će biti obaviješteni o rezultatima prvog kruga Natječaja.
Podnositelji prijava znanstvenih projekata koji su izabrani u prvom krugu dužni su dostaviti cjelokupnu prijavu projekta Odboru za znanost (Prilog 2 ili Prilog 3) do 1. listopada 2024. godine uz priloženo mišljenje Etičkog povjerenstva da je prijedlog istraživanja u skladu s Etičkim kodeksom Hrvatskog katoličkog sveučilišta (dalje u tekstu: Etički kodeks), Prilog 4. Na zahtjev Etičkog povjerenstva predlagatelji su dužni podnijeti dodatnu dokumentaciju Etičkom povjerenstvu radi odlučivanja. Projektni prijedlozi koji ne dobiju potvrdu Etičkog povjerenstva isključuju se iz daljnjeg vrednovanja.

IV.

Prijave znanstvenih projekata u drugom krugu vrednuju recenzenti koje imenuje Odbor za znanost prema pristiglim prijavama projekata u znanstvenom području. Svaku prijavu znanstvenog projekta ocijeniti će tri neovisna recenzenta.
Članovi Odbora za znanost se ne mogu prijaviti kao voditelji niti kao suradnici na znanstvenim projektima u okviru ovog Natječaja.

V.

Kriteriji u vrjednovanju znanstvenih projekata su:
– 1. Izvrsnost predlagatelja prijave projekta u odnosu na predlagateljevu znanstvenu karijeru (CV, predlagateljev kratki pregled najvažnijih vlastitih postignuća u dosadašnjem radu – „biosketch“, do pet najznačajnijih publikacija);
– 2. Kvaliteta ideje projekta (projekt se bavi bitnim pitanjima znanstvenog područja, ima jasan cilj i rješava dobro definirani problem).
– 3. Kvaliteta predložene provedbe projekta (hodogram aktivnosti i financijski plan projekta);
– 4. Doprinos razvoju istraživanja na Sveučilištu (npr. uvođenje nove istraživačke metodologije, uvođenje novih eksperimentalnih ili opažačkih tehnika, razvoj istraživačke infrastrukture, izrada baze podataka ili repozitorija, formiranje istraživačke grupe ili tima, znanstveni i stručni razvoj uključenih mlađih znanstvenika i uključivanje studenata u rad na projektu, projekt kao priprema za prijavu na vanjske izvore financiranja, uspostavljanje suradnje s drugim znanstvenim institucijama u okviru projekta, plan diseminacije i komunikacije projektnih rezultata);
– 5. Ukupna usklađenost i cjelovitost projekta, primjenom interdisciplinarnog pristupa kada to predloženo istraživanje zahtijeva.

VI.

Sukladno utvrđenim kriterijima, znanstveni projekti će se ocjenjivati prema sljedećoj shemi:
– izvrsnost predlagatelja ocjenom od 1-5
– kvaliteta ideje projekta ocjenom od 1-5
– kvaliteta predložene provedbe projekta ocjenom od 1-5
– doprinos razvoju Sveučilišta ocjenom od 1-5
– ukupna usklađenost i cjelovitost projekta ocjenom od 1-5.

Projektne prijave koje se kvalitetom ili sadržajem ne uklapaju u okvire objavljenog Natječaja, Odbor za znanost može isključiti iz daljnjeg vrjednovanja, a po potrebi može obaviti razgovor s predlagateljem znanstvenih projekta.

VII.

Znanstveni projekti se mogu izvoditi u potpunosti na Sveučilištu ili se mogu djelomično izvoditi i na drugoj ustanovi (npr. nastavnim bazama Sveučilišta), te na drugim znanstvenim i visokoškolskim ustanovama.
Znanstveni projekti koji će se u potpunosti izvoditi na Sveučilištu mogu biti prijavljeni u znanstvenim područjima u kojima Sveučilište obavlja znanstvenu djelatnosti na temelju dobivenih dopusnica nadležnog ministarstva.
Znanstveni projekti koji će se dijelom ili u potpunosti izvoditi na drugoj instituciji mogu biti prijavljeni u područjima znanosti, ako ustanova ima dopusnicu nadležnog ministarstva za obavljanje znanstvene djelatnosti u navedenom znanstvenom području.

VIII.

Projektne prijave moraju zadovoljavati sljedeće uvjete:
– da su zaposlenici Sveučilišta na znanstveno-nastavnom i umjetničko-nastavnom radnom mjestu;
– da su zaposlenici Sveučilišta na suradničkom radnom mjestu višeg asistenta;
– da su zaposlenici Sveučilišta na stručnom radnom mjestu;
– da skupine navedenih nastavnika, suradnika i stručnjaka čine većinu (više od 50%) svih članova projektnog tima,
– da su zaposlenici Sveučilišta u znanstveno-nastavnom i umjetničko-nastavnom radnom mjestu, zaposleni suradnici na radnom mjestu višeg asistenta koji su članovi projektnog tima u planu projektnih aktivnosti zaduženi za obavljanje više od 50% svih projektnih aktivnosti.

U okviru postupka vrjednovanja znanstvenih projekata, Odbor za znanost može zatražiti razgovor s predlagateljem projekta i promjenu tj. doradu projektne prijave te financijskog plana realizacije projekta. Popis odobrenih i financiranih znanstvenih projekata biti će objavljen do 16. prosinca 2024. godine.

IX.

Svoja izvješća o realizaciji znanstvenih projekta, voditelji jednogodišnjih znanstvenih projekata dužni su dostaviti Odboru za znanost u dva pisana izvješća o realizaciji projekta i istraživačkih aktivnosti i to prvo izvješće do 2. svibnja 2025. i drugo izvješće do 01. rujna 2025., te završno izvješće o provedenim aktivnostima na znanstvenom projektu do 2. veljače 2026. godine. Voditelji znanstvenih projekata mogu se za konzultacije tijekom realizacije projekta obratiti Odboru za znanosti i Službi za strateško planiranje, razvoj i projekte.

Izvješće o realizaciji višegodišnjih znanstvenih projekta voditelji znanstvenih projekata dužni su Odboru za znanost predati do 2. veljače 2026. godine te završno izvješće do 1. ožujka 2027. godine.
Odboru za znanost i akademskoj zajednici Sveučilišta uz svako od izvješća voditelj znanstvenog projekta dužan je održati prezentaciju o tijeku realizacije projekta.

X.

Za realizaciju odobrenih znanstvenih projekata na temelju ovog Natječaja, Sveučilište će planirati novčana sredstva Programom rada, Proračunom i Financijskim planom Sveučilišta za 2025. i 2026. proračunsku godinu na aktivnosti – znanstveni projekti i potpora za znanstveni rad.
Planirani iznos godišnjih novčanih sredstava u Financijskom planu Sveučilišta za 2025. godinu za realizaciju višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata iznosi 36.000,00 EUR i dodijelit će se na način da će se 21.000 EUR planirati za višegodišnje znanstvene projekte u iznosu do 7.000,00 EUR godišnje po projektu, a ostatak od 15.000,00 EUR planira se za realizaciju jednogodišnjih znanstvenih projekata u iznosu do 3.750,00 EUR po projektu.

XI.

Predstavljanje odobrenih znanstvenih projekata održat će se 16. prosinca 2024. godine kratkim predstavljanjem odobrenih znanstvenih projekata od strane voditelja projekata i članova projektnog tima.
Projektne prijave se predaju uz popunjeni prijavni Obrazac s potrebnim prilozima na adresu elektroničke pošte hksznanstveniprojekti@unicath.hr i predajom ispisanog i potpisanog prijavnog Obrasca s potrebnim prilozima putem urudžbenog zapisnika Sveučilišta – Odboru za znanost zaključno do 21. lipnja 2024. do 17:00 sati (projektne prijave u prvom krugu), odnosno do 1. listopada 2024. godine u 17:00 sati (projektne prijave u drugom krugu).

Zagreb, 27. svibnja 2024. godine

Predsjednik Odbora za znanost

prof. dr. sc. Roberto Antolović

Hrvatsko katoličko sveučilište