„Izazovi digitalne stvarnosti – medijski odgoj kao temelj prevencije“, tema je predavanja koje je u četvrtak 9. svibnja 2024. u Senju održao docent na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Ivan Uldrijan. U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića na predavanju se okupilo četrdesetak roditelja, učitelja i stručnih suradnika.

Uz promišljanje o digitalnim medijima i njihovoj ulozi u životima odraslih i djece, docent Uldrijan naznačio je i najveće izazove s kojima se u današnje vrijeme suočavaju korisnici medija. Pritom je istaknuo važnost medijskoga odgoja za medijsku pismenost kao temelja prevencije štetnih posljedica pretjeranog i nekontroliranog izlaganja djece medijima. Uz pojašnjenje samoga pojma medijske pismenosti, kao i temeljnih pedagoških pristupa medijskome odgoju, predavač je spomenuo i neke konkretne savjete za roditelje u digitalnom dobu.

Predavanje je održano u okviru projekta „Podrška obitelji u zajednici“. Nositelj programske aktivnosti je Udruga Pragma, a projekt financijski podupiru Ministarstvo zdravstva i Središnji državni ured za demografiju i mlade. Partner u projektu je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, čiji je docent Uldrijan član i predavač.

Hrvatsko katoličko sveučilište