Sveučilišni odjel za povijest
Virtualni svitak
Blog Sveučilišnog odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Virtualni svitak je blog povjesničara s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Cilj nam je podijeliti manje poznate, nezapažene i intrigantne priče iz sjene velikih događaja te s margina naših istraživanja. Povijest pričaju profesorice i profesori te studenti i studentice sa Sveučilišnoga odjela za povijest. Njihove priče temelje se na primarnim povijesnim izvorima, a novu čitajte svakog desetog u mjesecu.
E-mailovi i e-poruke 18. stoljeća
No što se može istraživati u nečijoj korespondenciji? Što ona istraživaču može ponuditi i kako joj pristupiti? Što sadrže mailovi i poruke Chernkoczyja supružnika i njihove djece s kraja 17. i u prvoj četvrti 18. stoljeća. Zašto su povjesničarki zanimljivi?
Neočekivana putnica na brodu
Rose je, s nepunih 23 godine, pristala pratiti Louisa u Toulonsku luku 16. rujna 1817. i tamo „nestala“. (…) Rose se ošišala, obukla mornarsku odjeću i uspjela se ukrcati na brod Uranie. U svome dnevniku, zabilježila je svoju tjeskobu i strahove tijekom puta, ali i odlučnost da bude uz svog supruga, makar prerušena.
Crna mačka koja je nosila sreću
„Dugo“ 19. stoljeće svojim je revolucijama donijelo mnoge preokrete kako na političkome tako i na kulturnome planu. Nakon pariške komune 1871. vlast je nastojala potisnuti umjetnike koji su se borili protiv društvenih normi i buržoazijskih vrijednosti. Mnogi pariški boemi prihvatili su buntovnički duh. Tražili su svoje mjesto pod Suncem boravcima u kavanama, no i drugim ugostiteljskim objektima koji su tada postajali popularni, gdje su izražavali svoje neslaganje s modernim svijetom.
Bogatstvo okusa
Ukoliko se odstrani masovnost i konzumerizam, utoliko potraga za unikatnim bogatstvom okusa nipošto nije posebnost današnjeg doba. (…) Ražnjevi, roštilji, tave, naćve, sita, kotlovi, lanci, kuke, pokretne šipke za kamine ili peći, tronošci, ribeži, mnogobrojni tipovi posuda za različite namjene, različiti tanjuri (pa i luksuzni kositreni), žlice, srebrne vilice, noževi različitih namjena, sjekirice, šalice, sve se to rabilo za pripremanje ili konzumiranje hrane.
Uredništvo
izv. prof. dr. sc. Kristina Puljizević
email: kristina.puljizevic@unicath.hr
Veronika Novoselac, mag. hist, asistentica
email: veronika.novoselac@unicath.hr