Za vrijeme boravka u sklopu programa Odlazne mobilnosti asistenata (MOBDOK-2023) na HLRS-u u Stuttgartu asistent Poslon održao je sastanak s prof. dr. sc. Andreasom Kaminskim, profesorom filozofije znanosti i tehnologije na Tehničkom sveučilištu u Darmstadtu na Odsjeku za filozofiju koji je i osnivač Odsjeka za filozofiju računalnih znanosti na HLRS-u na Sveučilištu u Stuttgartu. Tema razgovora bila je epistemologija i filozofija povjerenja što je jedna od najvažnijih tema u istraživanju objašnjive umjetne inteligencije i nosi ključnu ulogu koju povjerenje ima u kontekstu primjene umjetne inteligencije u zdravstvu. Određeni konceptualni i praktični izazovi koji se javljaju prilikom primjene umjetne inteligencije u zdravstvu mogu se potencijalno riješiti razumijevanjem povjerenja kao jedinstvenog fenomena koji objedinjuje normativni i epistemički aspekt povjerenja.

Novi pristupi koji istražuju izazove povjerenja mogu nam pomoći u boljem razumijevanju kako se povjerenje razvija prema implementaciji umjetne inteligencije u zdravstvu. Budući da scenariji zdravstvene skrbi uključuju značajne stupnjeve izazove rizika koji se javljaju tijekom procesa donošenja odluka u vezi s terapijom, dijagnozom ili prognozom bolesti, ti su pristupi posebno relevantni za zdravstvenu skrb.

Zahvaljujemo se prof. dr. sc. Kaminskom za mentorstvo u radu asistenta Poslona na HLRS-u u Stuttgartu što daje poseban doprinos prepoznavanju važnih izazova povezanih s upotrebom umjetne inteligencije u zdravstvenoj skrbi.

Također, zahvaljujemo i Hrvatskoj zakladi za znanost i HLRS-u na kontinuiranoj podršci.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište