Znanstvena i stručna djelatnost

Sveučilišni odjel za sociologiju se ponosi svojom bogatom znanstvenom i stručnom djelatnosti, što se najbolje prepoznaje kroz provedbu projekata. Na taj način Odjel ostvaruje nove sociološke spoznaje te doprinosi društvu i zajednici kroz inderdisciplinarni pristup. Na Sveučilišnom odjelu za sociologiju trenutno se provode tri institucionalna projekta financirana sredstvima Sveučilišta te nekoliko međunarodnih projekata od čega ćemo posebno izdvojiti:

•          Sociokulturni kapital kvarta Črnomerec: održivo življenje, briga za okoliš i transformacijski procesi prema modelu 15-minute city

•          Lessons from the past, conflicts, recovery, and resilience: a case study from Croatia

•          PARADISE Pervention in personalised medicine

•          Integration of Ukrainian refugees in Croatia

Osim navedenih europskih projekata, provodimo i važne nacionalne projekte financirane sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, državnim sredstvima Ministarstva kulture te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nastavnici Sveučilišnog odjela za sociologiju uključeni su i aktivni u čak 12 COST (European Cooperation in Science and Technology) akcija. Kroz svoju znanstvenu i stručnu djelatnost, Odjel se ističe sudjelovanjem u projektima od ključnog znanstvenog i društvenog značaja za hrvatsko društvo.