Kvaliteta

Kvaliteta

Sustav osiguravanja kvalitete (SOK) Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavlja sveukupnost uspostave kulture kvalitete na Sveučilištu implementacijom Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u europskom području visokog obrazovanja. Osiguravanje kvalitete označava sve aktivnosti u sklopu ciklusa trajnog poboljšavanja, sa svrhom integracije Sveučilišta u nacionalni i europski prostor visokog obrazovanja s razvijenom kulturom kvalitete.

Uvođenje internog sustava osiguravanja kvalitete te njegova provedba, korištenje i unaprjeđivanje u visokom su obrazovanju nužni kako bi studenti, poslodavci i šira društvena zajednica stekli i zadržali povjerenje da institucija na ispravan i društveno koristan način provodi obrazovne aktivnosti za koje je dobila javnu ovlast iskazanu kroz dopusnice.

Unutarnji sustav osiguravanja kvalitete kod visokoškolskih ustanova neophodan je kako bi se procesi definiranja studijskih programa te načina i kriterija ocjenjivanja i vrjednovanja odvijali transparentno, obzirom da su spomenuti procesi prepušteni u velikoj mjeri samoj ustanovi.

Interni sustav osiguravanja kvalitete koji je razvijen unutar Hrvatskog katoličkog sveučilišta je jasan, dokumentiran i transparentan te sveobuhvatno pokriva sve aspekte rada, ne samo nastavnu djelatnost.

Ustroj SOK-a

Sustav unutarnjeg osiguravanja i unaprjeđivanja kvalitete na visokom učilištu obuhvaća:

– praćenje provedbe strategije razvoja
– provedbu postupaka unutarnjeg osiguravanja i unaprjeđivanja kvalitete
– praćenje i unaprjeđivanje kvalitete studijskog programa
– praćenje i unaprjeđivanje metoda učenja, poučavanja i vrednovanja na studijima
– praćenje i unaprjeđivanje ostvarivanja ishoda učenja studenata
– praćenje i unaprjeđivanje znanstvene odnosno umjetničke produktivnosti nastavnika
– praćenje i unaprjeđivanje stručnog rada nastavnika
– praćenje i unaprjeđivanje rada zaposlenika stručnih službi
– praćenje i unaprjeđivanje drugih aktivnosti koje visoko učilište obavlja

Tijela sustava za osiguravanje kvalitete pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu su: Odbor za osiguranje kvalitete i Samostalni odjel za osiguranje kvalitete. Oba tijela Sustava djeluju integrirano i odgovorna su za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete na Sveučilištu.

Odbor za osiguranje kvalitete

Odbor za osiguranje kvalitete je tijelo Sveučilišta koje planira i nadzire postupke vrjednovanja djelatnosti Sveučilišta, analizira rezultate vrjednovanja kvalitete, predlaže mjere za podizanje razine kvalitete u pojedinim djelatnostima Sveučilišta i postizanje ukupne izvrsnosti. Dužnosti Odbora su:

– predlaganje strategije i aktivnosti u području osiguravanja kvalitete,
– predlaganje i nadgledanje izrade evidencija relevantnih za osiguravanje kvalitete,
– izrada godišnjeg plana provođenja aktivnosti za osiguravanje kvalitete,
– analiza rezultata periodičnog samovrjednovanja kvalitete,
– poticanje kontinuirane rasprave o kvaliteti,
– izrada preporuka za podizanje razine kvalitete u pojedinim djelatnostima Sveučilišta i postizanje ukupne izvrsnosti,
– izrada preporuka i kriterija za vrjednovanje kvalitete nastave potrebnih za izbor i reizbor u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja,
– predlaganje drugih mjera i aktivnosti u području osiguranja kvalitete sukladno zakonu, posebnim propisima i aktima Sveučilišta,
– podnošenje izvješća o radu.

Članovi Odbora za osiguranje kvalitete:
  • izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica
  • prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, član
  • prof. dr. sc. Roko Mišetić, član
  • izv. prof. dr. sc. Ivana Vrselja, članica
  • student Stipe Markota, Sveučilišni odjel za povijest
  • Martina Tolić, članica
  • Katarina Perić Pavišić, vanjska članica

Služba za osiguravanje kvalitete

Služba za osiguravanje kvalitete u koordinaciji s Odborom za osiguranje kvalitete prati znanstvenu, nastavnu (akademsku) i stručno-administrativnu kvalitetu djelatnosti Sveučilišta i njegovih sastavnica te obavlja stručne poslove vezani za unaprjeđenje kvalitete na Sveučilištu.

Služba za osiguravanje kvalitete predlaže i prati plan vrjednovanja kvalitete Sveučilišta, organizira provođenje postupaka unutarnjeg i vanjskog vrjednovanja te metoda za istraživanje različitih vidova kvalitete obrazovanja, sukladno programu rada za osiguravanje kvalitete, organizira pismohranu izmjena i dopuna studijskih programa te svih dokumenata vezanih za osiguravanje kvalitete.

Politika kvalitete

Politika kvalitete Hrvatskog katoličkog sveučilišta (dalje u tekstu Sveučilište) ima za cilj promicanje i razvoj sustava osiguranja kvalitete kao trajni proces unaprjeđenja svih segmenata djelatnosti Sveučilišta, tj. nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti te administrativnih i poslovnih procesa.

Politika kvalitete temelji se na važećim  nacionalnim zakonima (Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju; Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju) i međunarodnim standardima u prostoru visokog obrazovanja (Standardi i smjernice za osiguranje kvalitete u europskom prostoru visokog obrazovanja ESG 2015) te je usklađena s misijom, vizijom i ciljevima strategije Sveučilišta.

Svi su djelatnici i studenti s njome upoznati te je ona zajednička vrijednost i odgovornost svih dionika Sveučilišta.

Unaprjeđenje sustava osiguranja kvalitete ostvaruje se na sljedeći način:

  • Ciljevi i standardi razvoja sustava kvalitete jasno su definirani u strateškim dokumentima.
  • Kulturu kvalitete promiče se na svim razinama Sveučilišta.
  • Sustav osiguranja kvalitete redovito se vrednuje i unaprjeđuje na svim razinama i u svim aktivnostima, u nastavnom, znanstvenom i stručnom procesu, u administrativnim procedurama te u sustavu osiguranja kvalitete.
  • Financijski, ljudski i infrastrukturni resursi Sveučilišta koriste se transparentno, savjesno i racionalno.
  • U radu i djelovanju vodi se briga o održivom razvoju.
  • Zadovoljstvo svih dionika Sveučilišta, studenata, nastavnika, suradnika, djelatnika i vanjskih dionika redovito se prati te se poduzimaju potrebne mjere za poboljšanje.
  • Sve organizacijske strukture potiču se na aktivno sudjelovanje u osiguravanju i poboljšanju kvalitete u području obrazovanja, znanosti, istraživanja, organizacije i poslovanja.
  • Akademski integritet i istraživačka sloboda osigurani su i zajamčeni.
  • Motivacija, kreativnost i izvrsnost studenata, nastavnika, suradnika i djelatnika potiču se u svim njihovim aktivnostima.
  • Supsidijarnost, dobra organizacija poslova, preuzimanje odgovornosti te etičnost u radu svih dionika temelji su za efikasan rad i razvoj Sveučilišta. 
  • Katolički identitet pruža poticaj i okvir za ostvarivanje zajedništva te brigu i skrb o dobrobiti svih sudionika Sveučilišne zajednice.
  • Briga za cjeloviti razvoj studenata izgrađuje ih u osobe spremne za preuzimanje odgovornosti i djelovanje za unaprjeđenja društva.
  • Učenje i obrazovanje usmjereno je na studenta kako bi stekao znanje i vještine potrebne za kvalitetan profesionalan rad.
  • Studentski standard kontinuirano se poboljšava.
  • Studenti se aktivno uključuju u obrazovni proces i ostale aktivnosti Sveučilišta.
  • Nenastavno i nastavno osoblje zapošljava se prema kriterijima izvrsnosti.
  • Stručno usavršavanje i profesionalni razvoj nastavnog, administrativnog i drugog nenastavnog osoblja potiču se i provode u Hrvatskoj i inozemstvu s ciljem osuvremenjivanja i unaprjeđivanja svih procesa, metoda i segmenata rada u skladu s visokim standardima kvalitete.
  • Znanstvena istraživanja se potiču kroz podršku nastavnicima i suradnicima u financijskom i administrativnom dijelu kako bi se postignuli rezultati prepoznati na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
  • Nastavni proces i razvoj novih studijskih programa unaprjeđuju se i usklađuju s razvojem znanosti i potrebama društva u sinergiji nastavnika, studenata i vanjskih dionika.
  • Sveučilište potiče sve dionike na uključivanje u popularizaciju znanosti, društveno odgovorne aktivnosti i stručne ekspertize koje doprinose boljitku pojedinca, zajednice, društva, Crkve u Hrvatskoj i u svijetu.
  • Sveučilište se razvija kao istraživačko središte obilježeno interdisciplinarnošću u znanosti i suradnjom s drugim ustanovama u Hrvatskoj i u svijetu.
  • Sveučilište gradi i razvija razgranatu mrežu vanjskih dionika u upravi, gospodarstvu, civilnom sektoru i javnim ustanovama te surađuje u područjima nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti.
  • Otvorenost Sveučilišta za suradnju omogućuje i potiče usavršavanje i mobilnost studenata, nastavnog i administrativnog te ostalog nenastavnog osoblja.
  • Sveučilište ima bogatu zajednicu prijatelja i podupiratelja u Hrvatskoj i inozemstvu.
  • Internacionalizacija se ostvaruje kroz uključenost u međunarodna akademska, znanstvena  i stručna udruženja, sudjelovanjem u međunarodnim istraživačkim projektima, radom na uvođenju zajedničkih studijskih programa sa stranim, osobito katoličkim sveučilištima te drugim oblicima međunarodne suradnje.

Kontakt

Služba za osiguravanje kvalitete
e-mail: kvaliteta@unicath.hr