studiji nastava
Izrađeno

Ekološka i humanitarna akcija Laudato Si' platforme usmjerena na pomaganje oboljelima od leukemije i limfoma

U ponedjeljak 8. svibnja 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obilježen je Laudato Si' tjedan s cjelodnevnim programom radionica i predavanja usmjerenim na podizanje svijesti o klimatskim promjenama.

Laudato Si' dan započeo je euharistijskim slavljem u sveučilišnoj kapelici u 9 sati, a nakon toga je održano svečano otvorenje gdje je voditeljica akcijske platforme dr. sc. Žanina Žigo Laudato si' predstavila akciju Plastičnim čepovima do skupih lijekova Udruge oboljelih od leukemije i limfoma kojoj se pridružilo i Hrvatsko katoličko sveučilište. Cilj akcije je od novca prikupljenog reciklažom skupljenih čepova sufinancirati nabavu skupih lijekova, medicinskih pomagala i pomoći u liječenju članova Udruge, a posjetitelji će i sami moći sudjelovati u prikupljanju sredstava vlastitim donacijama plastičnih čepova, koje će moći odložiti u kutije diljem sveučilišnog kampusa.

Program se nastavio akademskom raspravom u 10.00 sati na okruglom stolu Nada za Zemlju. Nada za čovječanstvo gdje su sudjelovali prof. dr. sc. Oliver Ruppel , doc. dr. sc. Marijana Kompes, prof. dr. sc. Branko Grisogono i Tihana Mojsinović . Program okruglog stola svojim izlaganjima dodatno su obogatile  studentice treće godine prijediplomskog studija komunikologije Veronika Karlović i Elizabeta Videković te studentice prve godine prijediplomskog psihologije Anamarija Gregurović i Jelena Penjin.

Posjetitelji kampusa mogli su posjetiti i buvljak rabljene odjeće i obuće koji organizira Klub studenata sociologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nexus. Buvljak je također  bio usmjeren na podržavanje rada Udruge oboljelih od leukemije i limfoma te su sva prikupljena sredstva donirana Udruzi.

U ostatku programa posjetitelji su mogli sudjelovati u eko-radionici izrade torbi od 16 do 17 sati gdje su imali priliku naučiti kako od starih majica na jednostavan način izraditi novu torbu, a od 19.30 sati u organizaciji Kluba studenata psihologije Hexis bio je prikazan film The Letter: Laudato Si' Film koji govori o važnosti klimatskih promjena te čovjekovom utjecaju na njih o čemu je papa Franjo pisao i u svojoj enciklici Laudato Si'.