Izrađeno

Filip Hren, novi doktor znanosti

Filip Hren, student poslijediplomskog sveučilišnog studija Povijest, uspješno je obranio je u srijedu 4. siječnja 2023. doktorski rad "Hrvatski vojnici u Tridesetogodišnjem ratu 1618.-1648.
/Croatian Soldiers during the Thirty Years War 1618-1648". Povjerenstvo za obranu doktorskog rada činili su doc. dr. sc. Valentina Janković Barbarić, predsjednica povjerenstva, i članovi povjerenstva dr. sc. Vedran Klaužer i dr. sc. Juraj Balić.

Dr. sc. Filipu Hrenu čestitamo na sjajnom postignuću u ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

 


Iz sažetka doktorskog rada:

Prva polovica 17. stoljeća je obilježena Tridesetogodišnjim ratom koji je, premda najvećim dijelom vođen na prostoru Svetog Rimskog Carstva, zahvatio brojne zemlje europskog kontinenta. Rat se pokazao kao jedna od prekretnica europske povijesti, a središnja je uloga pripala carsko-kraljevsko dinastiji Habsburg. Dubok trag u ratu su ostavili hrvatski vojnici boreći se uglavnom pod zastavama Habsburgovaca te njihovih saveznika. Oni su svojom pojavom i načinom ratovanja ostavili veoma snažan dojam na suvremenike, ali i na vojskovođe koji su ih tijekom čitavog rata rado primali u svoju službu. Hrvatski su vojnici u Tridesetogodišnjem ratu sudjelovali unutar različitih vojnih postrojbi poput banskog banderija, insurekcijske vojske, krajiških kontingenata, privatnih formacija lokalnih velikaša i plaćeničkih jedinica. Na temelji izvore arhivske građe, objavljenih izvora i relevantne literature, u radu se žele istražiti karakteristike navedenih postrojbi hrvatskih vojnika koje su sudjelovale u ratu, kao i njihove međusobne sličnosti, odnosno različitosti. Isto tako, cilj je istražiti jesu li te karakteristike utjecale na angažman tih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu te na koji način. Hrvatske vojnike se razmatra unutar političko-vojnog konteksta Svetog Rimskog Carstva i Habsburške Monarhije, ali jednako tako i noviteta na polju ratovanja te formiranja carske vojske.

 

Ključne riječi: Tridesetogodišnji rat, Hrvati, dinastija Habsburg, Isolano, Zrinski, insurekcija, Vojna krajina