Izrađeno

Predstavljen zbornik „Trauma komunizma“

 

Nanovic institut za Europske studije Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država organizirao je u petak 2. prosinca 2022.  predstavljanja zbornika „Trauma komunizma“. Zbornik su uredili direktor Nanovic instituta prof. dr. sc. Clemens Sedmak i prof. dr. sc.  A. James McAdams, a izdavač je Ukrajinsko katoličko sveučilište.

O zborniku su govorili izv. prof. dr. sc. Magdalena Charzyńska-Wójcik, pročelnica Odjela za povijest engleskog jezika i za prevođenje s Katoličkog Sveučilišta Ivan Pavao II. iz Lublina u Poljskoj, izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman s Katedre za prirodoslovlje, geografiju i povijest Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. A. James McAdams sa Sveučilišta Notre Dame, te Volodymyr Turchynovskyy, dekan Fakulteta društvenih znanosti i ravnatelj Međunarodnog instituta za etiku i suvremena pitanja s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta. Raspravu je moderirao prof. dr. sc. Clemens Sedmak.

U zborniku sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz Češke, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Poljske, Slovačke i Ukrajine. S Hrvatskog katoličkog sveučilišta doprinos zborniku s radom „Hrvatska trauma komunizma: primjer borbe za očuvanje nacionalnog identiteta/The Croatian Trauma of Communism: An Example of the Struggle to Maintain National Identity“ dao je izv. prof. dr. sc. Mario Bara, dok  iz Hrvatske sa svojim radovima još sudjeluju Višnja Starešina i izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman.

Zbornik radova dostupan je na poveznici.

Zbornik radova je rezultat projekta Faith and Freedom čiji je pokretač Partnerstvo katoličkih sveučilišta , koje vodi Nanovic Institut za Europske studije pri Sveučilištu Notre Dame. Članovi Partnerstva katoličkih sveučilišta su Katoličko sveučilište iz Ružomberoka u Slovačkoj, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. iz Lublina u Poljskoj, Katoličko sveučilište Pázmány Péter iz Budimpešte u Mađarskoj, Katoličko sveučilište Sulkhan-Saba Orbeliani iz Tbilisija u Gruziji, Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Lviva u Ukrajini i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Cilj projekta je bio u istraživanju uloga aktera utemeljenih na vjeri, napose Katoličke crkve, u stvaranju i održavanju ekonomskih, političkih i vjerskih sloboda u Srednjoj i Istočnoj Europi nakon 1989. godine. Konkretno, ovim su projektom prikupljane izjave suvremenika i svjedoka o iskustvima europske tranzicije iz komunizma u demokratske sustave i sustav slobodnog tržišta.

S Hrvatskog katoličkog sveučilišta u projektu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, izv. prof. dr. sc. Mario Bara te studenti Odjela za povijest Filip Golubiček ,  Stipe Markota, Luka Drnić, Jakov Blagojević , Josip Jurić-Šolto i studentice Odjela za sociologiju Mia Tomić i Arijana Akmadža . Studenti su u sklopu projekta prikupljali, kritički iščitavali literaturu, sudjelovali u pripremi i provedbi intervjua svjedoka koji su proživjeli komunističko razdoblje i razdoblje tranzicije. Dio prikupljenih svjedočanstava korišten je za pisanje radova u objavljenome zborniku.