Izrađeno

Čitaj, možda ti se svidi: Alessandro D'Avenia

Alessandro D'Avenia | izvor: https://bit.ly/3ooDnY5

Nova preporuka za čitanje romaneskni je prvijenac relativno mladog talijanskog spisatelja Alessandra D'Avenije Bijela kao mlijeko, crvena kao krv. Imajući na umu da se trenutno nalazimo u ispitnom razdoblju, kada su tako i tako naši radni stolovi prepuni skriptâ čiju materiju treba pročitati i upamtiti eda bi ju se moglo reproducirati na ispitu, ova preporuka pred nas stavlja poprilično lagano, ali ne i banalno, štivo.

Bijela kao mlijeko, crvena kao krv je, kao što netom napisah, prvi roman ovog rodom sicilijanskog pisca, po zanimanju srednjoškolskog profesora. Zapravo, D'Avenia je diplomirao klasične jezike, doktorirao na antropologiji , eda bi potom učinio svojevrsni zaokret i posvetio se onome što sâm naziva svojom vokacijom, pozivom: biti srednjoškolskim profesorom i predavati učenicima znanje koje je stekao. A usporedo s nastavničkim pozivom D'Avenia je počeo raditi i na ostvarenju svojeg drugog sna: pisanju priča. Tako odmah po izalsku 2010. g. ovaj roman postiže izniman uspjeh u Italiji, eda bi potom isto polučio i u inozemstvu . Alessandro je uistinu strastven u onome čemu se posvetio – pokušava učenike uvući u čudesni svijet književnosti i kulture eda bi ih tako potaknuo na traženje ljepote i smisla u vlastitim životima. Jedno od očitovanja njegove posvećenosti jest i blog koji vodi i gdje redovito objavljuje tekstove vezane uz  mlade.

Stoga je i razumljivo da su mu romani prožeti srednjoškolskim imaginarijem. U ovome tako susrećemo Lea, momka koji prolazi sve ono što obični stariji pubertetlija u to doba prolazi: nevoljkost odlaska na nastavu, provođenje slobodnog vremena uz nogomet i igrice s najboljim prijateljem, i dakako – zaljubljivanje! Čarobna Beatrice za njega predstavlja gotovo opsesiju: ljubav za njom, crvena poput krvi, jedina je kadra pošemeriti njegov pomalo uspavani život. Ili, gotovo jedina: tu su i roditelji – majka i otac koje voli i koji ga vole, koji mu dakako znaju ići na živce, ali čiju mudrost Leo zna cijeniti. Tu je i Silvija – njegovo plavo nebo i luka smiraja, njegova najbolja prijateljica. Ne treba zaboraviti ni profesore, pogotovu onoga na zamjeni – tzv. Sanjara – koji ga zna poprilično iznervirati. Pa ipak, čini se da je koji puta jarko crvena Beatrice jedina u stanju izvući ga iz bjeline – praznine besmisla u koju naš junak zna upasti.

Scena iz istoimenog talijanskog filma | izvor: https://bit.ly/3Ljq4SP

Bijela, crvena i plava doslovce boje ovaj roman i pomažu Leu razumjeti svijet u kojem se pokušava snaći. Tu su i ostale simpatične stvarce, od kojih su neke danas već zastarjele, poput T9 sučelja – pomoći pri pisanju sms poruka, a koje će odigrati svoju sretnu ulogu u fabuli romana.

Hrvatsko izdanje knjige | izvor: https://bit.ly/35BQbDQ

Što se stila pisanja tiče, D'Avenija tka roman lako razumljivim, jednostavnim rečenicama, što je i za očekivati – jer, piše za mlade. U njima do izražaja dolazi njegovo iskreno zanimanje za svijet u kojem oni žive: dok ih pokušava što bolje razumjeti, on se istodobno trsi u njihova vrzmanja i stremljenja upisati žudnju za smislom i ljepotom u kojima im je spreman biti tiha i nenametljiva pratnja. Osobito su mi drage rečenice koje kao da žele izreći neki univerzalni zakon što su ga o svijetu i čovjeku spoznale , ili su pak konstatacija nekog stanja što se upravo pred našim očima odigrava, tj. posljedice koju ono prouzrokuje ili naprosto rišu prekrasnu sliku što ju čitatelj može onda zorno pojmiti .

Svakako, onima koji poznaju talijanski jezik svakako bih preporučio da knjigu potraže i pročitaju u izvorniku. Također, nadati mi se da će zbog netom opisanih karakteristika ova knjiga biti i dobra preporuka za vašu mlađu braću i sestre.

Kako bilo, na hrvatskom ili pak talijanskom, ova će vas knjiga povesti na pravu malu pustolovinu: zaljubljivanja, da, ali potom i nečeg puno ozbiljnijeg – ljubavi! A ljubav u život unosi izrazito važne stvari – ljepotu i smisao – koji puta tako nasušno potrebne današnjim tinejdžerima, ma svima nama.

Uputiti nam se stoga u Leovu avanturu – avanturu otkrivanja svijeta u kojem živimo, prave ljubavi, ali i spoznavanja samih sebe. Koga to zapravo Leo traži? Tko je ta čudesna djevojka – crvena kao krv i bijela kao mlijeko? Da biste saznali, potrebno je pročitati ovaj lepršavi, ali i iznimnom ljepotom protkani roman!

A onda, natrag na učenje!