Izrađeno

Organizirana edukativna radionica za roditelje/skrbnike u okviru Erasmus+ projekta SynergyEd

U okviru europskog Erasmus+ projekta SynergyEd je od 21. do 23. lipnja 2024. održana edukativna radionica za roditelje/skrbnike djece s teškoćama u razvoju na rektoratu Sveučilišta u Beogradu. Na radionici su sudjelovali roditelji/skrbnici djece s teškoćama u razvoju iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Radionica se temeljila na edukativnim tekstovima iz priručnika koji su stručnjaci iz područja pripremili u okviru projekta SynergyEd.

U projektu SynergyEd sudjeluju Hrvatsko katoličko sveučilište, Makedonska organizacija za primijenjenu psihologiju u Skoplju i Institut za medicinska istraživanja u Beogradu.

Prvi dan radionice održana su predavanja "Alternativna medicina nudi rješenja koja vam neće pomoći, medicina utemeljena na dokazima hoće" i „Razvojne, intelektualne i kognitivne poteškoće“ .

Drugi dan radionice održana su predavanja „Bol i liječenje boli“ , „Zlostavljanje djece s teškoćama u razvoju“ , „Seksualno i reproduktivno zdravlje osoba s teškoćama u razvoju“ , „Pridružene bolesti kod osoba s teškoćama u razvoju“ , „Senzorne poteškoće kod osoba s invaliditetom“ , „Izazovna ponašanja , „Emocionalna regulacija kod osoba s teškoćama u razvoju“ , „Mentalno zdravlje i tjelesne teškoće u razvoju“ , „Nasilje nad djecom s teškoćama u razvoju“ .

Treći dan radionice održana su predavanja „Prehrana kod djece s razvojnim poteškoćama “, „Tjelesna aktivnost djece s teškoćama u razvoju“ , „Upravljanje stresom u obiteljima djece s teškoćama u razvoju“ i „Intervencije za podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju“ .

Roditelji i skrbnici djece s teškoćama u razvoju koji su sudjelovali u edukaciji u anonimnoj su anketi ocijenili radionicu visokim ocjenama i izrazili zainteresiranost za buduće takve događaje.

U okviru projekta SynergyEd, koji se financira sredstvima Europske Unije iz linije Erasmus+, provode se istraživanje o potrebama roditelja/skrbnika djece s teškoćama u razvoju, edukacija suradnika o izradi sustavnih pregleda literature, izrada sustavnih pregleda literature, izrada nastavnog plana i programa i materijala, izrađena je online platforma za kontinuirano e-učenje, provodi se edukacija roditelja.